مهاجرت از نوع کاری و کاملا رایگان!

می‌دونستی با PLC به‌راحتی می‌تونی مهاجرت کنی!

نتایج + آموزش

PLC (پی‌ال‌سی) چیست

PLC چیست

اینکه PLC چیست سوال جدیدی نیست و می‌دانید که وب‌سایت‌های زیادی هم به بررسی این سوال که واقعاً PLC چیست و چه کاربردی دارد پاسخ داده‌اند، بااین‌حال طبق روال گذشته تیم PowerEn متفاوت از همه و البته به زبانی ساده به بررسی کامل پی ال سی خواهیم پرداخت و سعی خواهیم کرد در این مسیر متفاوت، به سؤالات زیادی نظیر؛

چرا باید PLC یاد بگیرم؟

در میان انبوه PLCها کدام برند مناسب یادگیری و کسب درآمد است؟

اصولاً تفاوت برندهای PLC در چیست؟

بهترین انتخاب برای یادگیری PLC نه‌تنها برای بازار ایران بلکه برای سایر کشورها کدام گزینه است؟

چه تعداد زبان برنامه‌نویسی برای PLC داریم و کدام یک جامع‌تر و مناسب یادگیری است؟

درآمد PLC در ایران به چه صورت است؟

و … پاسخ دهیم.

اجازه بدهید همین ابتدا قول دهیم که به تمام سؤالات شما در این موارد پاسخ خواهیم داد بنابراین نگران سؤالاتتان نباشید.

آنچه که در این نوشتار خواهید خواند؛

  • تعریف PLC
  • کنترل‌گر منطقی برنامه‌پذیر یعنی چه
  • انتخاب کامپیوتر یا PLC
  • پیش از PLC
  • رشد ناگهانی PLC
  • انواع PLC
  • تاپ‌ترین PLCها
  • PLCهای مطرح در ایران
  • ارتباط ما و PLC
  • ارتباط با متخصصین
  • ارتباط با اپراتور
  • HMI چیست
  • زبان‌های برنامه‌نویسی PLC
  • بازار کار PLC
  • درآمد PLC در ایران
  • درآمد PLC در اروپا
  • نتیجه گیری

پیشنهاد ویژه

به شما پیشنهاد می کنیم حتما از آموزش 0 تا 100 PLC (جامع ترین آموزش PLC زیمنس) دیدن نمایید.

آموزش صفر تا صد PLC

برای شروع بیایید کار را با دیدن این ویدیو که توسط PowerEn به فارسی ترجمه و زیرنویس شده است آغاز نماییم

دانلود فیلم PLC چیست – Full HD | با حجم ۱۶ مگابايت

خوب امیدواریم که این ویدئو در ابتدای کار مفید واقع شده باشد، برای اینکه به سراغ دغدغه‌های شما عزیزان برویم اجازه دهید ابتدا توضیح علمی و دقیقی از PLC بیان کنیم.

تعریف PLC

پی ال سی چیست
PLC سری 300 زیمنس

PLC مخفف عبارت “Programmable Logic Controller” می‌باشد که از معنای آن می‌توان به نکات خوبی پی برد، PLC به زبان ساده یعنی: کنترل‌گر منطقی برنامه‌پذیر!

کنترل‌گر منطقی برنامه‌پذیر یعنی چه

کلمه‌به‌کلمه این جمله در دل خود معنای مهمی دارند که در ادامه به بررسی آنها می‌پردازیم؛

کنترل لر

از این کلمه درمی‌یابیم که با دستگاهی روبه‌رو هستیم که می‌تواند تمام‌کارهای کنترلی را برای ما انجام دهد، به همین دلیل است که به PLC، اتوماسیون نیز اطلاق می‌گردد، چرا که یک اتوماسیون، یک سیستم کاملاً قابل‌کنترل و البته عملگرا می‌باشد.

همین واژه کنترل بود که سبب شد در درازمدت PLC جایگزین سیستم‌های رله‌ای شود (سیستم رله‌ای چیست؟! صبر داشته باشید در ادامه خواهیم گفت).

منطقی

خوب منطقیست دیگر! شاید این مورد زیاد عجیب به نظر نرسد ولی اصولاً تمام مزیت PLC در همین کلمه خلاصه می‌شود، وقتی یک دستگاه منطقی باشد می‌توانیم همانند یک انسان منطقی از او انتظار داشته باشیم، ساده‌تر بگویم؛ اگر زبانش را بفهمیم به‌راحتی می‌شود با او مکالمه کرد (انجام فرآیندهای پیچیده کنترلی).

پس تا اینجا یک کنترلر منطقی داریم که می‌تواند برایمان بسیار جالب‌توجه باشد اما معجزه زمانی رخ می‌دهد که کلمه سوم به آن اضافه می‌شود.

برنامه‌پذیر

بله دقیقاً، اگر دو مورد بالا امکان‌پذیر باشند ولی نتوانیم برای آن به شکلی، دستوراتی را فراهم نماییم عملاً این دستگاه کاربردی ندارد، برنامه‌پذیری یک PLC می‌تواند به شکل‌های متنوعی صورت پذیرد. در سال‌های خیلی دور شاهد سلیقه بازی بسیار زیادی در زبان‌های برنامه‌نویسی PLC بوده‌ایم که خوشبختانه با حضور استاندارد IEC تمام این سلیقه‌ها به سمت یک نقطه مشخص سوق داده شد و امروزه یادگیری و انتخاب زبان برنامه‌نویسی برای شروع و یا یادگیری PLC امری به‌مراتب ساده است.

باتوجه‌به موارد گفته شده PLC برای ما زیاد هم غریبه نیست! برای روشن شدن موضوع اجازه دهید PLC را با لپ‌تاپ یا کامپیوتر خانگی‌تان مقایسه کنیم؛ عملاً هر دو می‌توانند برای ما کارهایی را کنترل کنند، کامپیوترهای ماهم منطق دارند و از قضا برنامه‌پذیر هم هستند.

انتخاب کامپیوتر یا PLC

احتمالاً این سوال برایتان پیش می‌آید که اگر تمام ویژگی‌های PLC را یک لپ‌تاپ دارد پس چرا از یک لپ‌تاپ در محیط صنعتی یا کارگاهی استفاده نکنیم؟

کامیپوتر صنعتی قدیمی
کامیپوتر صنعتی متعلق به دهه 80 میلادی

واقعیت این است که در سال‌های ۱۹۵۰ (۱۳۳۹ ه.ش) این کار در صنایع سنگین صورت می‌پذیرفت و اغلب کارهای کنترلی با کامپیوترها انجام می‌شد ولی مشکل اینجا بود که این کامپیوترها برای محیط‌های صنعتی مناسب نبودند، این عدم تناسب را در دو بعد می‌توان دید؛

فیزیکی: کامپیوترها دارای قطعات ظریفی می‌باشند و عملاً برای محیط‌های صنعتی گزینه خوبی بشمار نمی‌آیند. (غبار، رطوبت، گرما و سرما، نویز الکتریکی، نوسان برق و… به‌شدت به این دستگاه‌ها آسیب وارد می‌کرد.)

محاسباتی: سیستم‌های کامپیوتری وقتی برای یک هدف خاص طراحی می‌شوند می‌توانند باقدرت عمل نمایند و هرچه حیطه کاری آنها وسیع‌تر شود (کارهای عادی هم انجام دهند) قدرت و توانایی محاسباتی آنها نیز به‌شدت کاهش می‌یابد.

وقتی یک دستگاه قرار است همه کاری انجام دهد درنهایت نمی‌تواند هیچ کاری انجام دهد!

پیش از PLC

سوال مهم دیگری هم هست که قبل از PLC برای کنترل فرآیندها راه کار چه بود؟

جواب این سوال؛ “استفاده از مدارات رله کنتاکتوری” است!

رله کنتاکتوری
رله کنتاکتوری به دلیل چالش‌های زیاد هیچ‌گاه محبوب نشد

مداراتی که نه‌تنها منطق ندارند (مدارات رله کنتاکتوری) بلکه به‌هیچ‌وجه هم نمی‌شود آنها را برنامه‌ریزی کرد، اجازه دهید با یک مثال عمق فاجعه را برایتان شرح دهم؛

تصور کنید ما یک کلان‌شهر داریم که در اطراف خود ۱۰۰ شهر دارد که همگی آنها به فاصله ۹۰۰ کیلومتری از کلان‌شهر ما واقع شده‌اند.

ما باید هر یک ماه یکبار و تنها به یکی از این شهرها سفر کنیم و برای آنها یک نامه بفرستیم.

در مدل رله‌ای به این شکل بود که برای تمام ۱۰۰ شهر مجبور بودیم جاده بسازیم و که به‌صورت کلی نیاز به 900*100 (نود هزار کیلومتر) جاده داشتیم، البته این تنها یک قسمت داستان هست، اینکه شما هرسال باید از این جاده‌ها نگه‌داری کنید هم چالش دوم است.

اما به روش PLC کافی بود در شهر مبدا و مقصد از اینترنت استفاده کنیم! شاید باورپذیر نباشد ولی این همه تفاوت بین یک سیستم رله ای و یک سیستم اتوماسیون به سبک PLC، وجود داشت.

رشد ناگهانی PLC

نمودار رشد PLC

به همین دلیل با ظهور نخستین میکروپروسسورها و پس از آن PLC، بازار به‌شدت از آنها استقبال کرد، البته این استقبال جنبهٔ منفی دیگری هم داشت؛ PLCها و شرکت‌های سازنده از دو مقوله اساسی به‌کلی جا ماندند؛

  • امنیت دستگاه‌هایشان: ظهور ویروس‌های مخرب صنعتی و البته در مقیاس جهانی نظیر استاکس نت.
  • استانداردهای مشخص: عدم وجود استاندارد برای یکپارچه‌سازی و حرکت در یک مسیر.

نیاز دوم به‌واسطه بازار و البته رقابتی‌تر شدن تولید خودبه‌خود رفع گردید ولی نیاز امنیت همچنان یکی از مقوله‌های مهم در PLCها می‌باشد که باعث شده برخی کشورها نظیر ایران از PLC بومی و ساخت داخلی خودشان استفاده نمایند؛ توضیحات بیشتر و مقایسه PLC زیمنس با PLC شرکت مپنا را در آموزش PLC زیمنس مفصل توضیح داده‌ام.

انواع PLC

باتوجه‌به بازار خوب این حوزه که بیشتر به آن اتوماسیون نیز گفته می‌شود شرکت‌های زیادی یکی پس از دیگری وارد آن شده‌اند، شرکت‌هایی که اگر گذشته را به‌خوبی بشناسید متوجه خواهید شد بیشترشان نوآور نیستند بلکه کپی کننده شرکت‌های بزرگ هستند، به همین دلیل انتخاب PLC مطرح، به‌سادگی ممکن است، بااین‌حال شرکت‌های زیادی نظیر؛

  • ABB PLC
  • AB PLC (Allen Bradley)
  • Mitsubishi PLC
  • Delta PLC
  • Siemens PLC
  • Omron PLC
  • Hitachi PLC
  • GE PLC (General Electric)
  • Honeywell PLC
  • FATEK PLC
  • Schneider Electric PLC
  • Bosch PLC
  • و …

وارد این حوزه شده‌اند و هرکدام درصدی از این بازار را در اختیار دارند. در ادامه باتوجه‌به سهم آنها از بازار جهانی به بررسی برخی از مهم‌ترین‌ها می‌پردازیم؛

قبل از اینکه به بررسی این PLCها بپردازیم اجازه دهید سوال زیر را پاسخ دهیم؛

آیا واقعاً PLCهای شرکت‌های مختلف باهم تفاوت‌های اساسی دارند؟

پاسخ خیر است! وقتی شما خیلی کلی به داستان نگاه کنید گپ دیده شده بین این شرکت‌ها زیاد به چشم نمی‌خورد (موارد برنامه‌نویسی، کانفیگ‌های سخت‌افزاری و …) اما این گپ زمانی به شکل فاحشی بزرگ می‌شود که شما بخواهید کارهای حرفه‌ای انجام دهید. به همین دلیل توصیه می‌کنم همواره بروی یک برند خاص متمرکز شوید و با سایر PLCها به‌صورت ضمنی آشنا باشید. کمااینکه اگر شما در یک برند متخصص باشید فرصت‌های کاری بیشتری را خواهید داشت تا اینکه از هر برند به‌قدر ناچیزی سواد تخصصی داشته باشید و مورد دیگر اینکه مسئله تنها PLC نیست، بلکه این کنترلر با ادوات مختلف دیگری باید در تماس باشد؛ اگر شما بخواهید میان برندهای متفاوت کار کنید مجبور هستید تمام ماژول‌های اضافی را نیز فراگیرید که عملاً زمان بسیار زیادی از شما خواهد گرفت.

در بخش بعدی باهم محبوب‌ترین PLCهای دنیا را مرور خواهیم کرد؛

تاپ‌ترین PLCها

ABB PLC
ABB PLC

عمدتا حضور و یا عدم حضور یک PLC در بخش “تاپ‌ترین ها” را سهم آن PLC از بازار مشخص می کند، هرچند که ممکن است یک PLC خاص در بنچمارک (بررسی توانایی عملکرد سخت‌افزار و نرم‌افزار) رتبه خوبی را ازآن خود نماید ولی ممکن است در بازار سهم آنچنانی نداشته باشد و قاعدتا این PLC گزینه مناسبی برای یادگیری نیست.

در ادامه ۳ PLC مطرح در کلاس جهانی را باهم در قالب یک ویدیو آموزشی که قسمتی از دوره ۰ تا ۱۰۰ آموزش PLC می باشد را مرور خواهیم کرد؛

ویدیو برترین PLCها

آنچه که در این ویدئو خواهید دید؛ معرفی برترین PLC، PLC زیمنس، تقسیم‌بندی محصولات زیمنس، استانداردهای مطرح، چرا زیمنس، PLC اَلِن بِرَدلی، فرصت‌های اشتغال، مدل‌های مطرح Allen Bradly، ABB PLC، نقاط قوت ABB، محصولات مطرح ABB و ویژگی خاص ABB.

دانلود فیلم برترین پی‌ال‌سی‌ها – Full HD | با حجم ۳۶ مگابايت

PLCهای مطرح در ایران

Allen Bradley PLC
Allen Bradley PLC

معمولاً در اکثر کشورها همان PLCهای مطرح جهانی پرکاربردترین هستند، هرچند که هر کشور باتوجه‌به شرایطش ممکن است تفاوت‌هایی داشته باشد، به‌عنوان‌مثال شما برند Allen Bradley را در ایران به ندرت خواهید دید، علت هم واضح است این PLC ساخت ایالات متحده آمریکا می‌باشد و ایران رسما تبادلات تجاری با این کشور ندارد. از سوی دیگر ممکن است به دلیل شرایط بد اقتصادی برخی از واردکنندگان به دنبال حضور مدل‌هایی از PLC باشند که در کنار قیمت مناسب، حاشیه سود خوبی نیز برایشان داشته باشد در ۹۰% مواقع هم سازنده این PLCها کشور چین می‌باشد.

زیمنس

PLC شرکت زیمنس سری 300
PLC شرکت زیمنس سری 300

خوشبختانه شرکت زیمنس با ایران رابطه خوبی داشته و دارد به همین دلیل از همان ابتدای حضور PLC در صنایع، محصولات شرکت زیمنس نیز در دهه‌های گذشته وارد ایران شدند و به‌عنوان تنها برند تاپ کشور تاکنون فعالیت می‌کند.

در حال حاضر درصد بسیار بالایی از سهم PLC کشور در اختیار این برند می‌باشد، علت حضور و بی‌رقیب بودن آن هم به دلیل کیفیت جهانی این برند می‌باشد که سبب شده صنایع کوچک و سنگین بدون هیچ دغدغه‌ای آن را انتخاب نمایند.

مسئله دیگر قطعات و لوازم آن است که به دلیل فراوانی جهانی به‌راحتی قابل تهیه می‌باشد.

PLCهای زیمنس می‌توانند بدون خاموش شدن به راحتی به بازه کاری ۱۲ تا ۱۵ سال برسند، این درحالیست که برندهای چینی در بهترین حالت می‌توانند ۴ سال عمر مفید داشته باشند.

بازار زیمنس در ایران تنها به PLC محدود نمی‌شود چرا که بسیاری از ادوات کنترلی و قدرتی ساخته شده توسط این شرکت آلمانی، در صنایع ایران مورداستفاده قرار گرفته‌اند، باتوجه‌به موارد یاد شده مسلماً گزینه شماره یک یادگیری PLC در ایران، زیمنس می‌باشد.

مسئله دیگر پشتیبانی از استانداردهای جهانی و خدمات نرم‌افزاری این شرکت می‌باشد که توانسته ویژگی‌های رقابتی مانند شبیه‌ساز نرم‌افزاری و کدنویسی استاندارد را برای کاربران محیا سازد (این سبک‌کاری سبب شده که یادگیری این PLC به‌عنوان مرجع آموزش PLC برای سایر برندها درنظر گرفته شود.)

انواع پی ال سی زیمنس

  1. مینی پی‌ال‌سی (لوگو زیمنس)
  2. پی‌ال‌سی‌های کمپکت (Compact PLC)
  3. پی‌ال‌سی‌های ماژولار (Modular PLC)
  4. پی‌ال‌سی‌های رک (Rack PLC)

مینی پی ال سی  – Mini PLC ( لوگو زیمنس )

Logo PLC
Logo PLC

کوچک‌ترین پی‌ال‌سی خانواده زیمنس را لوگو (LOGO) می‌نامند. بزرگترین تفاوت آن با سایر PLCها در توان پردازشی و تعداد ورودی – خروجی آن (نهایت ورودی خروجی ۴۰) می باشد. لوگو زیمنس مناسب پروژه های کوچک می‌باشد. مینی پی‌ال‌سی‌ها دارای یک صفحه کوچک با تعدادی دکمه می‌باشند و از طریق نرم‌افزارها می‌توان بروی آنها برنامه‌نویسی کرد.

در اغلب مینی پی‌ال‌سی ها یک صفحه کوچک با تعدادی دکمه وجود دارد که علاوه بر برنامه‌ریزی با کامپیوتر توسط همین صفحه کوچک می‌توان به پی‌ال‌سی برنامه داد. از دید عملکرد و قدرت سخت‌افزاری، PLC لوگو در پایین‌ترین سطح قرار می‌گیرد به همین دلیل گزینه خوبی برای آغاز یادگیری جهت کار با PLCهای شرکت زیمنس نمی‌باشد. این PLC در دسته‌ی مینی ها قرار می‌گیرد!.

PLC S7-200

PLC S7-200
PLC S7-200

پی‌ال‌سی S7 سری ۲۰۰ اولین محصول از سری S7 می‌باشد. پی‌ال‌سی S7-200 به صورت کامپکت (Compact) یا یکپارچه می‌باشد. کامپکت بودن به این معنا می‌باشد که هر سه بخش تغذیه، سی‌پی‌یو یا پردازنده و بخش ورودی خروجی‌ها درون یک باکس قرار گرفته‌اند. کنترلر S7-200 را برای سیستم‌های ساده‌تر به کار می‌روند. در حال حاضر پی‌ال‌سی S7 سری ۲۰۰ توسط شرکت زیمنس دیگر تولید نمی‌شود و پی‌ال‌سی S7 سری ۳۰۰ جایگزین این کنترلر شده است. این نوع پی‌ال‌سی‌ها (S7-200) ورودی و خروجی‌های بیشتری نسبت به مینی پی‌ال‌سی ها دارند (تا ۳۰۰ ورودی خروجی بیشتر) و در پروژه‌های متوسط استفاده می‌شوند.

PLC S7-300

PLC S7-300
PLC S7-300

کاملاً ماژولار (امکان شخصی‌سازی و قابلیت توسعه) می‌باشد و از قابلیت‌های بسیار خوبی جهت شبکه کردن و توسعه اتوماسیون بهره می‌گیرد. به این معنا که سه بخش اصلی آن از هم جدا می‌شوند و می‌توان ماژول‌های تغذیه، CPU، ورودی و خروجی‌ها را در کنار هم قرار داد، این مدل بیشترین قابلیت توسعه را به متخصص PLC می‌دهد. مدل S7-300 محبوب ترین PLC ساخته شده توسط شرکت زیمنس می‌باشد که در بسیاری از کشورها همچنان در حال انجام‌وظیفه است، این PLC به دلیل کاربرد فراوان انتخاب شماره یک مهندسین جهت یادگیری و البته انجام کارهای صنعتی می‌باشد. توسعه پذیری به‌قدری در این مدل افزایش یافت که شما می‌توانید حدود ۲۰۰۰ ورودی و خروجی داشته باشید. این مدل با نرم‌افزار سِمَتیک مَنِجِر قابل برنامه‌نویسی است.

PLC S7-400

PLC S7-400
PLC S7-400

جز پی‌ال‌سی‌های رک می‌باشد (در این مدل رک دارای شخصیت بوده و می‌تواند به‌عنوان یک ماژول عمل نماید). این مدل قدرتمند دارای تنوع بالای CPU می‌باشد. در این PLC ماژول‌های بسیار زیادی وجود دارد که سبب شده گزینه خوبی برای کارهای صنعتی سطح بالا تلقی گردد. در این PLC ماژول‌ها به‌صورت عمودی نصب می‌شوند و توانسته تعداد i/o (ورودی و خروجی) را به ۵۰۰۰ عدد برساند. این مدل نیز با نرم‌افزار سِمَتیک مَنِجِر قابل برنامه‌نویسی است.

 PLC S7-1200

PLC S7-1200
PLC S7-1200

در سال ۲۰۰۸ تولید پی‌ال‌سی S7 سری ۱۲۰۰ آغاز شد. اگر از تفاوت CPU با سری S7-300 بگذریم تفاوت بزرگ آن را در تعداد ورودی و خروجی می‌توان یافت، این PLC نیز در دسته‌ی ماژولار قرار گرفته و با نرم‌افزار سِمَتیک مَنِجِر قابل برنامه‌نویسی است.

PLC S7-1500

PLC S7-1500
PLC S7-1500

سری ۱۵۰۰ آخرین مدل و درواقع جدیدترین PLC ساخت شرکت زیمنس می‌باشد، در این نسخه شاهد پیشرفت‌های بسیار زیادی بوده‌ایم که درنهایت سبب ساده‌سازی مراحل کلی کار با PLC شده است.

این مدل، حداکثر عملکرد را برای دستگاه‌هایی با سایز متوسط تا بالا با نیازهای عملکردی سطح بالای ارتباطاتی، انعطاف‌پذیری و توابع تکنولوژی فراهم می‌کند. واحد پردازش مرکزی پی‌ال‌سی های سری S7-1500، برنامه کاربر را اجرا کرده و کنترلر را با سایر بخش‌های اتوماسیون، شبکه می‌کند. PLC‌های سری S7-1500 در مقایسه با سری S7-300/400 دارای مزایایی همچون سرعت بالاتر (حدوداً ۴۰ برابر)، کارایی و کیفیت بالاتر، نرم‌افزار برنامه‌نویسی باقابلیت‌های بیشتر، دارای نمایشگر و خطایابی ساده‌تری می‌باشد. این مدل صرفاً با نرم‌افزار TIA Portal قابل برنامه‌نویسی است.

با استفاده از نرم‌افزار TIA Portal می‌توان برنامه‌های نوشته شده برای مدل‌های S7-200/300/400/1200 را بدون نیاز به تغییر در برنامه به S7-1500 تبدیل کرد. به همین دلیل S7-300 را مرجع یادگیری می‌نامند.

مزایای زیمنس

  1. کاهش هزینه‌ها
  2. صرفه‌جویی در زمان برنامه‌نویسی
  3. طراحی استاندارد و صنعتی
  4. افزایش ضریب اطمینان عملکرد
  5. راه‌اندازی ساده
  6. مناسب برای کارکردهای حساس؛ هسته‌ای، پالایشگاهی و …
  7. قابلیت رمزگذاری
  8. کپی راحت برنامه توسط ماژول اختیاری حافظه
  9. مدل‌های خاص جهت کارهای امنیتی
  10. پشتیبانی جهانی
  11. فراوانی لوازم جانبی
  12. استفاده از استانداردهای جهانی برای ارتباط با سایر دستگاه‌ها
  13. سبد محصولاتی کامل شرکت زیمنس (اینورتر زیمنس و …)
  14. نرم‌افزار بسیار قوی سیماتیک و TIA
  15. امکان کار بدون داشتن سخت‌افزار
  16. عیب‌یابی ساده و آسان
  17. عدم نیاز به سرویس و نگهداری
  18. سهولت توسعه سیستم
  19. تأخیر کمتر
  20. عملکرد بسیار خوب صنعتی در سال‌های گذشته
  21. هزینه معقول (باتوجه‌به طول عمر بالای آن و یکبار هزینه‌کردن)
  22. امکان تعریف سخت‌افزار جدید توسط خودمان
  23. و …

معایب زیمنس

  1. قیمت بالا (به دلیل نوسانات ارز در کشور)
  2. احتمال تحریم از سوی اروپا
  3. ماژول‌های بسیار زیاد
  4. نرم‌افزار سنگین TIA

دلتا

برند دیگری که ممکن است نام آن را در ایران بشنوید “Delta” است که یک PLC جمع‌وجور برای کارهای سبک می‌باشد. مزیت رقابتی این PLC قیمت بسیار پایین آن بوده که توانسته در ایران باتوجه‌به تحریم‌ها بازاری برای خود مهیا سازد.

کیت اهدایی شرکت دلتا به دانشگاه
کیت اهدایی شرکت دلتا به دانشگاه

شرکت‌های واردکننده این PLC تمام تلاش خود را بکار بسته‌اند تا جایگاه مناسبی برای آن در صنایع داخلی ایجاد نمایند و برای معرفی بیشتر این برند کیت‌های آموزشی دلتا را به‌صورت رایگان که بعضاً قیمت‌های بالایی هم دارند به دانشگاه‌ها هدیه می‌دهند تا دانشجویان را به‌صورت غیرمستقیم ترغیب به یادگیری کار با این نوع PLC نمایند.

مزایای دلتا

از مزیت‌های خوب این شرکت چینی می‌توان به؛ حجم و اندازه کوچک و قیمت مناسب اشاره کرد هرچند که علت حضور آن در ایران به‌خاطر عامل دوم و البته رابطه خوب کشورمان با چین می‌باشد. بااین‌حال این شرکت سعی کرده با ساده‌سازی برخی از پیچیدگی‌های برنامه‌نویسی زیمنس مزیت رقابتی ایجاد نماید (هرچند این عامل سبب شده نتوان از آن به‌عنوان یک PLC مرجع یادکرد).

معایب دلتا

PLC دلتا
PLC دلتا

متاسفانه عمر کم این PLC، نرم‌افزار بسیار ساده‌ی آن، محدودیت‌های سخت‌افزاری، طراحی نامتناسب صنعتی، محدودیت‌های محاسباتی، مشخص نبودن سابقه عملکرد طولانی و … از مواردی هستند که سبب شده همچنان در بازار با استقبال خوبی مواجه نشود.

سایر PLCها

PLCهای سایر شرکت ها مانند؛ Fatek، LG، Mitsubishi و … نیز در ایران دیده شده‌اند که به دلیل سهم خیلی کم از بازار داخلی به آنها پرداخته نشد.

ارتباط ما و PLC

هر دستگاهی برای ارتباط با انسان نیاز به یک واسطه دارد، مثلاً کامپیوتر واسطه‌اش زبان برنامه‌نویسی، کیبورد، موس، مانیتور و … می‌باشد، این مورد برای PLC به دو صورت امکان‌پذیر است؛

  1. ارتباط با متخصصین
  2. ارتباط با اپراتور

ارتباط با متخصصین

همان گونه که در عنوان مشخص است در ارتباط نخست، متخصص به‌صورت کامل با PLC آشنا می‌باشد و عملاً این شخص برنامهٔ مدنظر ما را می‌نویسد، ارتباط بین PLC و متخصص غالباً با استفاده از کامپیوتر صورت می‌پذیرد و هدف آن؛ طراحی برنامه، ویرایش برنامه، کنترل PLC، انجام کارهای تخصصی، تست و عیب‌یابی PLC و … می‌باشد.

ارتباط با اپراتور

اما ارتباط نوع دوم برای یک اپراتور با دانش ابتدایی است، این شخص معمولاً هیچ‌گونه دانشی در ارتباط با PLC ندارد و هدف آن تنها تغییر برخی شرایط کاری (تغییر دمای پخت نان، تغییر سرعت یک موتور و …) می‌باشد، در این حالت ما باید یک سخت‌افزار به PLC اضافه نماییم تا این شخص بتواند به‌واسطه این دستگاه با PLC ارتباط برقرار نماید.

این دستگاه معمولاً یک مانیتور لمسی به همراه تعدادی دکمه می‌باشد که آن را HMI (Human Machine Interface) می‌نامند

HMI چیست

HMI زیمنس
HMI زیمنس

مخفف عبارت Human Machine Interface است و به معنای واسطه بین انسان و ماشین می‌باشد. از آن برای مانیتور کردن و مشاهده پارامترهای دستگاه‌های صنعتی مثل PLC، اینورتر و … استفاده می‌شود. HMI در واقع یک مانیتور LCD است که می‌توان آن را برنامه‌ریزی نمود و همچنین به کمک آن می‌توان پارامترهای مختلف را تغییر داده و سیستم را کنترل نمود.

زبان‌های برنامه‌نویسی PLC

پیش‌تر گفتیم که در زمان ظهور PLC شاهد بی‌نظمی و سلیقه بازی زیادی از سوی شرکت‌ها بودیم، ولی رفته‌رفته همگی به سمت چند زبان برنامه‌نویسی مشخص، همگرا شدند، امروزه تحت استانداردهای IEC سازندگان PLC موظف‌اند حداقل یک یا دو عدد زبان استاندارد را در PLC خود بکار ببرند، در ادامه باهم ویدئویی را به تماشا خواهیم نشست که در آن به بررسی انواع زبان های برنامه نویسی و درنهایت معرفی بهترین آنها خواهد پرداخت، این ویدئو نیز قسمتی از دوره 0 تا 100 آموزش PLC زیمنس می‌باشد.

ویدیو زبان‌های برنامه‌نویسی PLC

آنچه که در این ویدئو خواهید دید؛ زبان‌های برنامه‌نویسی، تاریخچه، انواع زبان، برترین‌ها، مقایسه برترین‌ها، نمونه‌های برنامه‌نویسی، سبک برنامه‌نویسی، انواع سبک، بهترین سبک.

دانلود فیلم زبان‌های برنامه‌نویسی پی‌ال‌سی‌ها – Full HD | با حجم ۴۲ مگابايت

بازار کار PLC

وقتی به مسئله درآمد می‌رسیم همه چیز در کشورهای اروپایی مشخص است، شما به‌راحتی می‌توانید درآمد یک متخصص PLC در کشورهای اروپایی و آمریکایی را تخمین بزنید.

درآمد PLC در ایران

اما در ایران اوضاع بسیار متفاوت است؛

چرا که المان‌های بسیار زیادی در تعیین دستمزد یک متخصص PLC در کشورمان تأثیرگذار هستند، بااین‌حال به‌صورت کلی می‌توان حداقل و حداکثر دستمزد را برای یک PLC کار با پروژه‌های متوسط را مشخص کرد؛ حداقل و حداکثر دریافتی ماهیانه به ترتیب ۷ و ۲۵ میلیون تومان می‌باشد.

توجه داشته باشید که این کار شبیه کارهای دولتی نیست و ممکن است در یک ماه درآمد چند ماه نصیبتان شود که در این صورت سرمایه خوبی به دست خواهید آورد هرچند عکس آن نیز صادق است. برای اینکه بیشتر با این موضوع آشنا شوید توصیه می‌کنم “بازار کار PLC” را مطالعه نمایید.

درآمد PLC در اروپا

اگر شما یک فرد کاملاً مبتدی (بدون سابقه کاری) باشید به‌ازای هر ساعت مبلغ ۱۲ دلار (۳۳۶ هزار تومان)، اگر در کار با PLC متوسط باشد ۳۵ دلار (۹۸۰ هزار تومان) و در نهایت اگر یک متخصص PLC باشید به‌ازای هر ساعت کار ۵۵ دلار (۱ میلیون و ۵۴۰ هزار تومان) به شما حقوق داده خواهد شد.

بر اساس داده‌هایی که از دوست صمیمی‌ام در هلند (که در زمینه اتوماسیون صنعتی مشغول به کار هستند) به دستم رسیده است؛ اگر شما متخصص و تجربه کاری کافی در زمینه برنامه‌نویسی، سیستم‌های مانیتورینگ، اسکادا، درایو، شبکه‌های صنعتی و … داشته و در کنار آنها مسلط به زبان انگلیسی باشید و البته به‌صورت میانگین روزانه ۸ ساعت در شرکتی کار کنید در ماه چیزی حدود ۴۵۰۰ یورو درآمد خواهید داشت – ۵ سال ابتدای کار معمولاً دارای معافیت مالیاتی هستید، با احتساب مالیات به عدد حداقل ۳۵۰۰ یورو خواهید رسید و بعد از ۵ سال معافیت مالیاتی درآمدی تا ۲۸۰۰ یورو خواهید داشت – لازم به ذکر هست که هزینه‌های متوسط؛ مسکن، آب، برق اینترنت و مالیات حدوداً ۱۵۰۰ یورو در ماه بوده و ۵۰۰ تا ۸۰۰ یورو نیز هزینه تغذیه و مسائل جانبی دیگر به‌صورت ماهیانه می‌باشد. (متاسفانه ارزش پول ملی ما در سال‌های جاری افت بسیار زیادی داشته است، تمام محاسبات با دلار ۲۸ هزارتومانی و یورو ۳۰ هزارتومانی انجام شده که امیدوارم در سال‌های بعد این عدد کاهش یابد!.)

نتیجه‌گیری

امروز با یکدیگر مروری داشتیم بر مبحث PLC، در این پست سعی کردم به زبان خیلی ساده موضوعات مهم و مرتبط با PLC را برایتان شرح دهم، مطالبی که بیان شد مهم‌ترین موضوعات برای شروع یادگیری و انتخاب یک PLC مناسب است.

بااین‌حال ممکن است سؤالات دیگری نیز در ذهن شما وجود داشته باشد، جواب تمام سؤالات بنیادی و البته یادگیری PLC در دوره آموزش PLC به‌صورت مفصل آورده شده است.

در پایان شما را دعوت می‌کنم به مشاهده ویدئو “اساس و پایه PLC چیست”. این ویدئو توسط تیم PowerEn ترجمه و زیرنویس فارسی شده و در آن نکات بسیار خوبی در زمینه شناخت بهتر PLC مطرح شده است

دانلود فیلم PLC چیست (نسخه بلند) – Full HD | با حجم ۲۴ مگابايت

سخن پایانی

اگر هدف شما واقعاً متخصص شدن در زمینه کار با PLC می‌باشد توصیه می‌کنم به‌هیچ‌وجه از یادگیری و ورود به این حوزه نترسید چرا که فرآیند کلی کار با PLC نه‌تنها بسیار ساده بلکه بی‌نهایت لذت‌بخش است، با آرزوی موفقیت بی‌پایان برای شما عزیزان.

شما چه تجربه خاصی از PLC داشته‌اید، آن را با ما در قسمت نظرات در میان بگذارید

راستی! برای دريافت مطالب جديد در پیج اینستاگرم PowreEn عضو شويد.

نظر شما دراین‌باره چیست؟

لطفا در این بخش تنها نظر خود را در رابطه با موضوع فوق ارسال بفرمایید. به منظور افزایش کیفیت محتوا، نظرات ارسالی خارج از موضوع این مقاله، تایید نمی‌شوند.

لطفا سوالات خود را در بخش پاورلند ارسال بفرمایید. در آنجا تمامی مهندسین برق پاسخگوی شما خواهند بود.

گرایش مورد علاقه‌ام ماشین‌های الکتریکیه، به‌شدت به PLC و اتوماسیون علاقه دارم و دوست دارم عمده تایمم رو برای برنامه‌نویسی صنعتی بذارم - هدفم انتقال تمام دانش تخصصی هست که در طی سال‌ها فعالیت به‌صورت پروژه محور (برای شرکت‌ها و افراد) کسب کردم و واقعاً خوشحال می‌شم بتونم کمکتون کنم. تموم موفقیت‌های داشته و نداشتم رو مدیون کسی هستم که بدون هیچ چشم داشتی کنارم موند. دانش‌آموخته کارشناسی ارشد برق - قدرت (ماشین‌های الکتریکی و الکترونیک قدرت) - دانشگاه صنعتی خواجه‌نصیرالدین طوسی
همراه ما باشید در پیـج اینستـاگرام پیـج اینستـاگـرام

دوره جامع PLC

آموزش پی ال سی

آموزش ۰ تا ۱۰۰ PLC

در دوره آموزش پی‌ال‌سی شما تنها با PLC کار نخواهید کرد! بلکه درکنار آن آموزش HMI، PID، درایو، سرو، انکودر، شبکه‌های صنعتی و ده‌ها مورد دیگر نیز خواهد بود.

“همه و همه تنها در یــک دوره جــامع”

پیشنهاد ویژه PLC
اگر می‌خواهید در کمتر از ۱ ماه متخصص PLC شوید توصیه می‌کنیم این دوره خاص را از دست ندهید آموزش PLC
بستن

امیدواریم از خواندن این پست لذت برده باشید

x

اگر می‌خواهید در کمتر از ۱ ماه متخصص PLC شوید توصیه می‌کنیم این دوره خاص را از دست ندهید

آموزش PLC

اطلاع رسانی با ایمیل
اطلاع از
10 دیدگاه
جدیدترین
قدیمی‌ترین محبوب‌ترین
Inline Feedbacks
View all comments
رضا
2 سال پیش

سلام دوست عزیز
من یک سوالی داشتم
میخواستم بدونم آیا رله های مختلف نرم افزار برنامه نویسیشون باهم فرق داره یا نه ؟
مثلاً میشه با نرم افزار Logo soft comfort تمام رله هارو برنامه نویسی کرد یانه
لطفاً راهنماییم کنید
ممنون

گرایش رشته تحصیلی
سایر
روح الله کنعانی
2 سال پیش

سلام.مرررسی درجه ۱ هستید.توی همه سایتهایی که گشتم،سایت شما واقعا مطالب جذابتری در مورد PLC نوشته‌.خیلی جامع و مو شکافانه و با دید مهندسی به ارائه زیبای مطالب پرداختید‌.به امید موفقیت روزافزون شما عزیزان.

گرایش رشته تحصیلی
الکترونیک
شافعی
3 سال پیش

سلام
ممنونم از مطالب خوبتون
با استفاده از فایل اکسل رایگان زیر میتوانید یک سیستم کنترل طراحی کنید پیشنهاد می کنم بررسی بفرمایید

https://nicsaco.com/downloads/1/14

گرایش رشته تحصیلی
الکترونیک
مهدی آدینه
3 سال پیش

سلام . من دوازده سال است که PLC کار هستم . زیمنس S7 را تقریبا مسلط هستم البته با PCS7 و STEP 7 و WINCC و WINCCFLEXIBLE , softcomfort کار می کنم . سری دلتا را هم تقریبا تکمیل شدم HMI ها و PLC هاش رو خیلی کار کردم wplsoft , dopsoft . در زمینه FC ها و سافت استارتر ها و شبکه های صنعتی fieldbus هم تجربه بسیار کردم و مسلط شدم تقریبا . الان شروع کردم به یادگیری labview . البته چون شغل ثابت دارم و رئیس کنترل وابزاردقیق کارخانه سیمان هستم ، زیاد بیرون دنبال کار نمی… بیشتر »

گرایش رشته تحصیلی
الکترونیک
اسد
Reply to  مهدی آدینه
3 سال پیش

سلام.من خیلی دوست دارم درزمینهplcکار کنم.کارشناسی ارشد قدرت دارم.فقط نمیدونم ازکجا شروع کنم.اگه راهنمایی بفرمایید خیلی ممنون میشم..رسولی هستم.تشکر

mehdiomidi
4 سال پیش

فایلای pdf این توضیحات نمیزلرید

دانلود آنی

برای دانلود، لطفا ایمیل خود را وارد نمایید