جزوه پدیده گالوپینگ
- آپدیت شده در :
- بدون دیدگاه
یکی از پدیده های دیدنی و البته ترسناک در خطوط انتقال قدرت گالوپینگ (Conductor Gallop) می باشد، در صورت وقوع پدیده گالوپینگ شاهد نوسان و بسامد بسیار بالا در خطوط خواهیم بود که به شکل ترسناکی می تواند منجر به صدمات شدیدی شود.
گالوپینگ چیست
گالوپینگ یا پدیدهٔ نوسان هادی، به پدیدهای در خطوط انتقال هوایی گفته میشود که در آن هادیها دچار ارتعاشی با دامنهٔ بالا و بسامد پایین میشوند که در اثر وزش باد رخ میدهد. هادیها ممکن است تکی یا باندل پوشیدهشده از یخ باشند. در طراحی خطوط انتقال هوایی این پدیده نقش مهمی در تعیین فواصل عایقی و بارگذاری برجها دارد.
این پدیده در هنگام وزش بادهای متقاطع نسبت به سطح هادیهای یخزده رخ میدهد. هر چند این پدیده معمولاً در هادیهای یخزده رخ میدهد اما در مواردی هم هنگام وزش بادهای شدید و دائمی در هادیهایی که یخ نزدهاند مشاهده شدهاست.
گالوپینگ میتواند موجب تغییر شدید بار اعمالشده بین فازهای برج یا دوطرف برج شود که موجب خمش عمودی یا افقی و اعمال بارهای پیچشی روی برج یا بازوهای آن میشود. شدت این بارها در حدی است که میتواند موجب تخریب پیچهای برج شود. از دیگر آثار این پدیده سایدگی در بعضی تجهیزات مانند یوک پلیتها و پینهای مقرهها است.
آسیب های گالوپینگ
گالوپینگ سبب آسیب شدید به خطوط هوایی میشود مثلاً در مواردی موجب تخریب بازوهای برج شدهاست یا اتصالات هادیها را در مقرههای سوزنی شکسته و یراقآلات را تخریب کردهاست. همچنین دیده شده که این پدیده موجب آسیب پینها و جداشدن زنجیر مقره شدهاست. از دیگر عواقب این پدیده میتوان به پارهشدن دمپرها و رهاشدن وزن آنها، شلشدن پیچهای بازوها و بادبندها و لقشدن تیرهای چوبی در زمین اشاره کرد.
گاهی دامنهٔ گالوپینگ در حدی زیاد است که موجب بروز جرقه بین هادیها میشود که در نتیجهٔ آن سطح هادیها آسیب میبیند. پارگی رشتهسیمها و نهایتا پارگی کل هادی زمین یا حتی فاز، از دیگر حالتهای شدید این پدیدهاست. قطعیهای ناشی از این پدیده ضمن اینکه موجب از دست رفتن درآمدها میشود در بعضی موارد هزینههای مربوط به برقراری مجدد سرویس را هم در پی دارد. اینگونه زیانها معمولاً بدتر از زیانهای مستقیم وارده به خطوط هستند.
فرکانس این پدیده محدودهای بین ۰٫۱ تا ۱ هرتز دارد و دامنهٔ آن از ±۰٫۱ تا ±۱ برابر شکم (سگ) هر اسپن متغیر است. در خطوط توزیع نیرو این دامنه ممکن است تا ۴ برابر سگ هم برسد.
راه های مقابله با گالوپینگ
برای حل این مشکل راه حل هایی نیز وجود دارند که در ادامه به بررسی آنها می پردازیم؛
- جلوگیری از تشکیل یخ روی هادیها.
- دخالت مستقیم در مکانیزمهای گالوپینگ برای جلوگیری از تشکیل آن یا جلوگیری از رسیدن آن به دامنههای بالا.
- سختگیری در طراحی برای بالا بردن مقاومت خطوط در مقابل گالوپینگ از طریق مواردی چون بالا بردن فاصلهٔ بین فازها و کنترل مود گالوپینگ با استفاده از ارتباطهای بین فازی.
عوامل مؤثر در گالوپینگ
عوامل زیر از مهمترین موارد در رخداد این پدیده می باشد؛
- باد شدید با زاویه بیش از 45 درجه نسبت به امتداد خط.
- یک لایه یخ یا شبنم یخ زده بر روی سیم که دارای مشخصات آیرودینامیکی مناسب باشد.
- وضعیت یخی که روی سیم می نشیند با توجه به ناپایداری آیرودینامیکی آن.
در جزوه پدیده گالوپینگ شما در 23 صفحه به بررسی این پدیده خواهید پرداخت که می تواند به شما نکاتی خوبی در این زمینه انتقال دهد.
راستی! برای دريافت مطالب جديد در پیج اینستاگرم PowreEn عضو شويد.