دلیل تغییر ساعت کشور چیست
-
آپدیت شده در :
-
بدون دیدگاه
بهراستی چرا در طول سال ساعت را تغییر میدهند؟
آیا دلیل خاصی پشت آن است یا صرفاً بهخاطر افزایش بهرهوری کارمندان این کار را میکنند؟
این بحث اخیراً در کشور داغ شده و مجلس شورای اسلامی نیز به دنبال تصویب طرحی است تا جلوی این کار (تغییر ساعت) گرفته شود، اجازه دهید باهم نگاهی داشته باشیم به دلیل علمی و مهندسی این کار.
این ویدئو کوتاه بخشی از کلاس درس دکتر مهدی احسان (استاد تمام) در دانشگاه صنعتی شریف میباشد.
دکتر احسان فارغالتحصیل کارشناسی و کارشناسی ارشد دانشگاه تهران در سال ۱۹۶۳ (۱۳۴۲ ه.ش) و دوره دکتری دانشگاه امپریال کالج لندن در سال ۱۹۷۶ (۱۳۵۵ ه.ش) میباشد. از سال ۱۹۷۷ (۱۳۵۶ ه.ش) وی استاد دانشگاه شریف میباشد و هماکنون بهعنوان استاد تمام در همین دانشگاه فعالیت میکنند. زمینه فعالیت وی بررسی سیستمهای قدرت و انرژی میباشد.
در ایران برای نخستینبار، پیش از انقلاب سال ۱۳۵۷، ساعت رسمی کشور به ساعات تابستانی و زمستانی تقسیم شد. بعد از انقلاب ۱۳۵۷ ایران این روند به حالت تعلیق درآمد.[1]
در سال ۱۳۷۰ (در زمان ریاستجمهوری اکبر هاشمی رفسنجانی) بر اساس محاسباتی هیئتوزیران ایران مصوبهای را به تصویب رساند که طی آن ساعت رسمی کشور همهساله در اول فروردین یک ساعت جلو کشیده شود و در سیام شهریور به حالت اول بازگردد. ادامه مطالعات در آن دوره نشان داد که حدود ۱۰۰ مگاوات مدیریت بهتر مصرف در زمان پیک (اوج مصرف) حاصل شده است. اما دولت ایران در اسفندماه سال ۱۳۸۴ (پس از ۱۵ سال و در زمان ریاستجمهوری محمود احمدینژاد) این مصوبه را ابطال نمود. غلامحسین الهام سخنگوی وقت دولت، در زمان اعلام این تصمیم دولت اعلام نمود که بررسی کارشناسانهای مبنیبر اینکه تغییر ساعت در کشور منجر به صرفهجویی در مصرف انرژی در کشور شده باشد، وجود ندارد. وی دلیل لغو مصوبه قبلی هیئت دولت را «سردرگمی بخشهای زیادی از جامعه در اثر تغییر ساعت رسمی کشور» و «عدم وجود بررسیهای دقیق و کارشناسانه برای تأیید صرفهجویی در مصرف برق با روش تغییر ساعت» اعلام نمود. این ادعا در حالی مطرح میشد که مدتی قبل از آن مدیر دفتر مدیریت مصرف برق شرکت توانیر از مدیریت بهتر ۱٫۵ درصدی مصرف برق با تغییر ساعت رسمی کشور در اول فروردین خبر داده بود، و میزان این مدیریت توان ظرف ۶ ماه را بیش از ۷۵ گیگاوات ساعت تخمین زده بود. همچنین برخی نمایندگان مجلس در موافقت با توقف تغییر ساعت، ثابت بودن ساعت را کمکی به بجا آوردن فریضههای دینی و کم کردن اتلاف زمان بین نماز و ساعت کار معرفی کردند.
تغییرات ساعت به همراه بار داینامیک را میتوان در نرمافزار دیگسایلنت بهصورت کامل شبیهسازی کرده و تاثیرات آن را مشاهده نمود.
پس از آن در سالهای ۱۳۸۵ و ۱۳۸۶ نمایندگان مجلس شورای اسلامی، طرحهایی را در دستور کار خود قرار دادند تا دولت را مکلف به تغییر ساعت رسمی کشور در ششماهه نخست سال نمایند اما در نهایت این طرحها بهصورت قانون در نیامدند. این در حالی بود که منابع مختلف پیشنهادهای مختلفی، همچون تاریخهایی جدید برای آغاز و پایان تغییر ساعت در سال را مطرح میکردند.
در نهایت در روز ۳۱ مرداد ۱۳۸۶ قانونی مشتمل بر یک مادهٔ واحده مبنیبر تغییر ساعت رسمی کشور به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید.
طبق این قانون، ساعت رسمی کشور «ایران» هرسال در ساعت ۲۴ روز اول (ساعت ۰۰:۰۰:۰۰ روز دوم) فروردین، یک ساعت به جلو کشیده میشود و در ساعت ۲۴ روز سیام (ساعت ۰۰:۰۰:۰۰ روز سی و یکم) شهریور؛ به عقب کشیده شده، یعنی به حالت اوّل برگردانده میشود.[2]
دولت محمود احمدینژاد، این قانون را در سال ۱۳۸۷ اجرا نکرد و علت این امر را ابهام قانونی در مصوبه مجلس دانست.
منابع
-
“ساعت تغییر نکرد، برق رفت“، خبرگزاری آفتاب، ۱۳ تیر ۱۳۸۵ ↑
-
“روزنامهٔ رسمی جمهوری اسلامی ایران، سال شصت و سوم، شماره ۱۸۲۴۲” ↑
نظر شما در مورد تغییر ساعت در کشور چیست؟، آیا این طرح نیاز به اصلاح دارد؟ یا همچنان میتواند مفید باشد؟
منتظر دیدگاه شما در بخش نظرات هستیم
راستی! برای دريافت مطالب جديد در پیج اینستاگرم PowreEn عضو شويد.